Od ziarna do chleba.

W ostatnim tygodniu uczniowie klasy III B uczyli się o roślinach zbożowych, rozpoznawali ziarna pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia i kukurydzy. Podczas zajęć zapoznali się z kolejnymi etapami produkcji chleba, różnymi gatunkami pieczywa oraz zawodami: rolnik, młynarz i piekarz. Dowiedzieli się ile trzeba włożyć wysiłku, aby wypiec pyszny bochenek chleba.
Wykorzystali wiedzę nabytą na wcześniejszych lekcjach – o tym , jak się zdrowo odżywiać, jak przygotowywać posiłki, jak bezpiecznie posługiwać się przyborami kuchennymi. Zrobili zdrowe kanapki z chlebów i bułek, które upiekli w domu ich rodzice. Okazało się, że dzieciom najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie, dlatego największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.


 


kwiecień 2025
P W Ś C P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Archiwum
Licznik odwiedzin
135801
Visit Today : 218
Visit Yesterday : 432
This Month : 7234
This Year : 34234