Od ziarna do chleba.

W ostatnim tygodniu uczniowie klasy III B uczyli się o roślinach zbożowych, rozpoznawali ziarna pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia i kukurydzy. Podczas zajęć zapoznali się z kolejnymi etapami produkcji chleba, różnymi gatunkami pieczywa oraz zawodami: rolnik, młynarz i piekarz. Dowiedzieli się ile trzeba włożyć wysiłku, aby wypiec pyszny bochenek chleba.
Wykorzystali wiedzę nabytą na wcześniejszych lekcjach – o tym , jak się zdrowo odżywiać, jak przygotowywać posiłki, jak bezpiecznie posługiwać się przyborami kuchennymi. Zrobili zdrowe kanapki z chlebów i bułek, które upiekli w domu ich rodzice. Okazało się, że dzieciom najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie, dlatego największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.


 


czerwiec 2025
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Archiwum
Licznik odwiedzin
155301
Visit Today : 273
Visit Yesterday : 424
This Month : 2887
This Year : 53734