CEBULA JAKA JEST – KAŻDY WIDZI, ALE CZY ABY NA PEWNO? ;)
Cebula zwyczajna (Allium cepa), cebula ogrodowa lub dymka, a prawidłowo (botanicznie) – czosnek cebula, to roślina należąca do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae).
Pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Iranu, Afganistanu lub Turcji. Jest zaliczana do grupy warzyw cebulowych.
Wytwarza długie, puste w środku liście, które często nazywamy szczypiorem. Osiągają one 30-40 cm. Korzenie cebuli są wiązkowe, drobne i białe.
Pod ziemią znajduje się skrócona łodyga rośliny (piętka) i jadalne, mięsiste pochwy liściowe (w zależności od odmiany cebuli mogą mieć kolor biały, fioletowy lub żółty).
A jak wygląda pod mikroskopem?
O tym przekonali się na dzisiejszej biologii uczniowie klas Va i Vb.
Szkiełko podstawowe i nakrywkowe, pipeta, preparat mikroskopowy – między innymi takim słownictwem posługiwali się piątoklasiści podczas dzisiejszych zajęć.
Uczestnicy przygotowywali własne preparaty z cebuli i obserwowali je pod mikroskopem.
Efekty swojej pracy uwiecznili w postaci szkiców.