Dzień buraka

 

25 listopada w naszej szkole będziemy obchodzić Dzień Buraka (1 piętro). Tego dnia odbędzie się kiermasz na którym będą ciastka, soki oraz babeczki – wszystkich serdecznie zapraszamy.

Warto poznać skąd pochodzą buraki, co takiego cennego zawierają te warzywa oraz jakie mają znaczenie dla naszego zdrowia.

 

Pochodzenie

 

Czerwony burak (czyli burak ćwikłowy lub korzeniowy) należy do rodziny komosowatych. Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego i w ciągu stuleci upraw z cienkiego korzenia udało się wyhodować grubą bulwę. Liście buraka ćwikłowego można dusić albo smażyć podobnie jak liście buraka liściowego – botwiny o białych lub czerwonych łodygach – na pewno smak pomoże dostrzec pokrewieństwo obu roślin. Buraki można jeść na surowo, na przykład świeżo starte z dodatkiem soku cytrynowego lub świeżo startego chrzanu. Można je też gotować i podawać jako jarzynkę do obiadu, robić z nich sałatkę albo zapiekać w piekarniku.

 

Cenne składniki

 

Buraki mają niewiele białka, prawie nie zawierają tłuszczu, ale mają węglowodany i substancje balastowe. Dwustugramowa porcja buraków zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na potas w 33 procentach, na magnez – w 17 procentach, na żelazo – w 12 procentach, a na witaminę C – w 27 procentach. Dostarczają też dużo kwasu foliowego, ponieważ już 100 gramów zaspokaja ponad ¼ dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Ponadto zawierają też miedź, mangan oraz potas i wapń, witaminy B1, B2, B6, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, beta-karoten i witaminę C. Liście buraka zawierają prawie dziewięciokrotną zalecaną dzienną dawkę witaminy K oraz witaminę A. Czerwoną barwę zawdzięcza glikozydowi o nazwie betanina. Bioflawonoidy rutyna i betanina stanowią dodatkową ochronę komórek.

 

Znaczenie dla zdrowia

 

Smaczny burak jest pożywny i lekkostrawny. Duża zawartość cukrów zapewnia lekko słodkawy smak. W organizmie buraki wspomagają tworzenie krwi i dzięki temu zapobiegają anemii (niedokrwistości), bowiem do syntezy czerwonych ciałek krwi, obok regularnych dostaw białka, konieczne są także inne substancje. Wśród nich znajdują się żelazo, miedź, mangan, witaminy A, B6, B12 oraz kwas foliowy, wyjątek stanowi witamina B12, występująca prawie wyłącznie w pokarmach zwierzęcych. Dzięki burakom można skutecznie pokonać nie tylko niedokrwistość, ale także jej skutki, jak zmęczenie, brak energii, drażliwość i bladość.

 

Przepisy

Drink buraczany

Składniki (na 2 porcje): po 100 ml soku z buraków i marchwi / łyżka soku z cytryny / 100 g niskotłuszczowego kefiru / sól / świeżo mielony pieprz / 4 kostki lodu / 2 łodyżki natki pietruszki

Przygotowanie: zmiksować sok z buraków, marchwi i cytryny oraz kefir, doprawić solą i pieprzem. Do wysokich szklanek włożyć kostki lodu i zalać je napojem, udekorować natką pietruszki.

 

Koktajl z buraka

Składniki (2 porcje): 1 ugotowany burak, obrany i pokrojony / 1 szklanka mrożonych jagód / 1 nieduży mrożony banan / 1 filiżanka mleka migdałowego lub dowolnego innego mleka / 1 filiżanka wody kokosowej / 1 łyżka masła migdałowego / 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany

Przygotowanie: wrzuć buraka, jagody, banana, mleko, wodę kokosową, imbir i masło migdałowe do blendera. Blenduj na wysokich obrotach przez kilka minut, aż otrzymasz gładką konsystencję.

 

Źródło: 

„Czy wiesz, co jesz?” Siegfried Schlett

„Superjedzenie” National Geographic Polska Numer Specjalny nr 03/2016

Runner’s World nr 5/2017

 

Autor: P.T.

grudzień 2024
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Archiwum
Zdjęcia
Licznik odwiedzin
99242
Visit Today : 405
Visit Yesterday : 774
This Month : 4075
This Year : 45483